afdrukken

Het Waterspel in detail:

Waterspel

"Water in de Peiling":

Het Waterspel is ontwikkeld als onderdeel van het project "Water in de Peiling" in Noord-Brabant. Dit project wordt mede uitgevoerd door de Brabantse Milieufederatie, zie ook de website: www.waterindepeiling.nl.

Het waterspel wordt hierbij gebruikt als onderdeel van een voorlichting over (voornamelijk) Waterkwantiteit voor diverse Brabantse Vrouwen- en Senioren-groepen. De insteek hierbij is meer kennis en begrip te verwerven met de problematiek rond water-overschotten en -tekorten. De waterkwaliteit (vervuiling) komt zijdelings aanbod.

Problemen met water ontstaan door dat er zoveel verschillende (tegenstrijdige) belangen zijn.
De landbouw wil grondwater, met een zo laag mogelijk peil (maar ook niet te laag!).
De Natuur wil juist zoveel mogelijk schoon water.
De Consumenten willen volop gebruik maken van schoon drinkwater, zonder dat het meer gaat kosten.
De Industrie heeft veel water nodig, om goedkope producten te maken voor de consument.

Het spel laat deze verschillen zien en draagt oplossingen aan. Dit spelverloop (Waterpeil) is ruimtelijk inzichtelijk gemaakt door het gebruik van knikkers en een maatcilinder. (Zie foto onder aan de pagina.)

Waterspel (losse verkoop):

Inmiddels is het Waterspel aangepast voor een bredere doelgroep. Nog steeds is aan te raden om het Waterspel te gebruiken als onderdeel van een project. Dit kan in klas of als aanvulling van een (milieu)voorlichting voor volwassenen.

(Technische) omschrijving Waterspel:

Doelgroep: 12 jaar en ouder

Trefwoorden: spel, Natuur & Milieu Educatie (NME), water

Leergebieden: Aardrijkskunde (landinrichting, waterlopen, landbouw), Biologie (ecologie, waterleven), Communicatie (discussiŰren en beslissen), Huishoudkunde (milieutips in en rond het huis)

Doel: inzicht verschaffen in:

 • maatregelen ter verhoging van de grondwaterstand (waterkwantiteit)
 • het ontstaan van watervervuiling (waterkwaliteit)

  Inhoud:
  Op het speelbord, in de vorm van een waterrad, staan de grote be´nvloeders van de waterkwantiteit en -kwaliteit. Deze sectoren (Industrie, Landbouw, Natuur en Consumenten) zijn vertegenwoordigd op de betreffende opdrachtkaartjes en met symbolen op het speelbord. De spelers lopen met 1 pion over het speelbord, waardoor ze samen moeten werken voor een verbetering van de grondwaterstand en de waterkwaliteit. De gezamenlijke score staat uitgedrukt in knikkers in de maatcilinder op het speelbord. Er zijn vier verschillende opdrachten (keuze, dobbel, kennis en kansvragen). Met de keuzevragen neemt de groep samen een beslissing (discussie is gewenst). Met Dobbelvragen neemt de dobbelsteen de beslissing (bv. zoals in de politiek). Waterkennis resulteert bij de Kennisvragen in een beloning. Kanskaarten tot slot geven een meevaller of tegenvaller aan.

  Spelverloop:
  De speltechniek is eenvoudig, de voorbespreking kan kort blijven. Hierdoor is meer tijd voor het spel en de nabespreking.

  Uitvoering:
  Het waterspel is verpakt in een stevige kartonnen-doos met daarin: Speelbord (30x30cm) geplastificeerd, Handleiding (A5-boekje), 30 speelkaarten (A6-formaat) in gripzak, maatcilinder, 25 knikkers, dobbelsteen, pion, en 5 fiches (bonen).

  Prijzen:
  De verkoopprijs van het waterspel is opgebouwd uit een vergoeding voor de Brabantse Milieufederatie (opdrachtgever) en voor Gijsbers Milieueducatie (productie- en orderkosten). Wanneer u 2 of meer spellen wenst betaalt u slechts 1 maal de orderkosten (10,- Euro). Vanaf het tweede (en meedere) Waterspel(len) betaalt u 10,- euro per spel minder.
  Kijk voor de Milieuspellen-pagina prijzen van het Waterspel.

  Wilt u nog meer weten over het Waterspel ?
  Geheel vrijblijvend beantwoorden wij al uw vragen. Klik hier voor ons (mail-)adres en telefoonnummer.

  Waterspel

  Home contact sitemap